HISTORIE BOHEMIA BAGEL

Spousta lidí zná jméno Bohemia Bagel už celé roky. Když to hodně zkrátíme, můžeme říct, že Bohemia Bagel začal prodávat americké bagely Čechům už v devadesátých letech, tedy v době, kdy se Glenn Spicker na skok zastavil v Praze cestou do Ruska, aby si prohlédl město... které se mu líbilo tak moc, že už tady zůstal. A zní to neuvěřitelně, ale je to skoro třicet let!

Glenn Spicker, jeden z majitelů společnosti, do Prahy přišel v roce 1991. Studoval v Německu a když se východní Evropa začala proměňovat, chtěl to vidět na vlastní oči. Protože takový je Glenn.
Nevydrží v klidu ani dvě minuty, chce všechno zkusit, je hrozně zvědavý. A spousta lidí si o něm myslí, že vůbec nemá pud sebezáchovy. A tak v roce 1992 vzal všechny peníze, které zdědil po svém americkém dědečkovi, a začal v Praze otevírat bary. Ve Spojených státech tou dobou zuřila bagelová horečka a Glenn chtěl tuhle dobrotu přivézt do Prahy. Do města, které bagel v životě nevidělo. A tak se zrodil Bohemia Bagel.

V průběhu let se Bohemia Bagel samozřejmě měnil. Otevírali jsme nové pobočky. Byli jsme mezi prvními, kdo prodával hamburgery, byli jsme mezi prvními, kdo servíroval brunch, postupně jsme obměňovali jídelní lístek. A trh se taky měnil, takže jsme pobočky rekonstruovali a otevírali na jejich místě nové restaurace místo bufetů.

Ale teď jsme zpátky. Jsme zpátky i s bagely. Chyběly vám, a my to víme. Nedávno Glenn Spicker a jeho skorobratr Scott Kelly našli třetího ztraceného sourozence, Isaaca Starobina.
Dámy a pánové, držte si klobouky, pojedeme z kopce.
Bohemia Bagel je zpět.

KDE SE VZAL, TU SE VZAL BAGEL

Bagel (z německého ein Bagel, také psáno Beigel, podle židovského bejgl či bajgl) je rohlíkový produkt z pšeničného těsta.Vyvinula ho židovská komunita v Krakově v Polsku v roce 1610. Bývá tradičně ručně tvarován do podoby hladkého prstence, který se vejde do dlaně. Existují i bagely celozrnné či z žitné mouky.

Těsto se nejdříve na krátkou dobu vloží do vroucí vody a teprve poté se peče. Výsledkem je bagel s hutnou, dobře žvýkatelnou střídou a s hnědavou a často křupavou kůrkou.
Bagely bývají často ozdobeny semínky zapečenými do kůrky. Tradičně to bývají maková či sezamová semínka. Někdy tuto úlohu přebírají zrnka soli.
Bagely se staly oblíbeným chlebovým produktem ve Spojených státech, v Kanadě a ve Velké Británii, zejména v městech, kde je značný počet židovského obyvatelstva. Tak jako jiné pekařské výrobky lze v těchto zemích bagely zakoupit v řadě velkých supermarketů čerstvé či zmražené a na výběr často bývá celý sortiment chutí.

TOP